suntravel@sun-travel.hr   |   +385 40 493 082   |   pon.- pet. 08 - 19 sati // subota 08 - 13 sati
  |   Opći uvjeti   |   Izjava o privatnosti   |   Plaćanje

HELSINKI, STOCKHOLM I TALLIN - 8 dana

8 dana
Cijena od:
878,89 EUR
(6.622,00 Kn)
Finska
Europska putovanja zrakoplovom 2023

Program putovanja

Datum putovanja: 18.2.-25.2.2023.

 

Program putovanja: 

1. dan, subota: LJUBLJANA – HELSINKI
Polazak iz Zračne luke Jožeta Pučnika u Ljubljani. Slijedi let charter zrakoplovom prema “zemlji tisuću jezera”, kako romantično zovemo Finsku. Po slijetanju u glavni grad odlazak u hotel. Nakon smještaja u hotel imat ćemo slobodno poslijepodne za istraživanje “bijele prijestolnice”. Porijeklo imena nije sasvim jasno jer su je prvotno naselili doseljenici koji su je nazvali Helsingfors.  Grad je doživio pravi razvoj tek u 19. Stoljeću pa je većina zgrada izgrađena u povijesnim stilovima. Kada je zemlja oslobođena ruske dominacije (tijekom kaosa nakon Listopadske revolucije), Helsinki je postao glavni grad nove države, a uslijedio je novi gospodarski procvat i razvoj modernih stilova. Finska je svijetu podarila i dva vrhunska arhitekta, Alvara Aalta i Eera Saarinena koji su u mnogočemu obilježili razvoj moderne arhitekture u svijetu. Ruta će nas voditi širokim avenijama i bulevarima, pored klasicističkih palača i crkava, a završit ćemo u Manerheimovoj ulici u kojoj se nalaze mnoge značajne zgrade, uključujući i onu finskog parlamenta. Građena je tridesetih godina prošlog stoljeća, a znalci će u balustradama moći otkriti utjecaj Jože Plečnika. Vrijeme za večeru (doplata), a dan možete završiti uz finsku votku, nacionalno piće Finske. 

2. dan, nedjelja: HELSINKI – HÄMEENLINNA -TAMPERE – TURKU
Finska ima više od 180.000 jezera, od kojih se većina nalazi u središnjem dijelu poznatom kao Lakeland. Nakon doručka krenut ćemo nepreglednim ravnicama prema regiji Pirkanmaa. Na putu smo prema gradu Tampereu s kratkim zaustavljanjem na dugom, uskom jezeru Vanajavesi u gradu Hämeenlinna, poznatom po tvrđavi od crvene cigle, u kojoj se danas nalazi muzej. Odavde nastavljamo panoramsku vožnju pokraj brojnih jezera prema drugom po veličini gradu Tampereu koji je u potpunosti okružen jezerima. Grad je nekoć bio vrlo industrijski, ali danas su mnoge stare tvornice cigle, tvornice pamuka i skladišta pretvorene u umjetničke prostore, restorane i barove. Slijedi šetnja gradom i vrijeme za ručak, a potom krećemo prema zapadnoj obali Finske. Posjetit ćemo grad Turku, nekadašnju prijestolnicu koja je izgubila primat u 20. stoljeću u borbi s Helsinkijem. U šetnji gradom osjetit ćete prisutnost švedske kulture jer su događaji pod švedskom i ruskom vladom oblikovali jedinstven način života i osebujan odnos prema ostatku zemlje. Ako vrijeme dopusti, posjetit ćemo katedralu. U kasnim poslijepodnevnim satima slijedi ukrcaj na brod i plovidba prema Stockholmu. Noćna plovidba. 

3. dan, ponedjeljak: STOCKHOLM – SIGTUNA -UPPSALA – STOCKHOLM / doručak
Ujutro ćemo ploviti prekrasnim arhipelagom švedskih otoka do glavnog grada Švedske, Stockholma. Stockholm je smatran jednim od najljepših gradova na svijetu; razvio se na spoju jezera Mälaren i Baltika te je narastao tako da uključuje mnoge otoke u arhipelagu. Doručak na brodu. Nakon iskrcaja slijedi odlazak do drevne vikinške prijestolnice Sigtune, gdje uživamo u kratkom odmoru uz jezero Mälaren. Nastavljamo prema mirnom sveučilišnom gradu Uppsali, domu najstarijeg skandinavskog sveučilišta, koje je od svog osnutka ugostilo mnoge poznate znanstvenike. Najpoznatiji je svakako Carl Linnaeus, koji slovi za pionira u proučavanju biljnih vrsta. Njegov vrt, kojeg je sam obrađivao, još uvijek „živi“ i dostupan je za razgledavanje. Osim vrta Linneaus, iznad grada uzdižu se dvije moćne građevine – katedrala i dvorac. Slijedi šetnja gradom, gdje će nas očarati šarmantne drvene kućice, a do dvorca ćemo prošetati prekrasnim gradskim parkom. Nakon obilaska slijedi vožnja do hotela u Stockholmu. Obilazak najstarijeg otoka - Gamla Stan, srca grada, gdje se među kamenim srednjovjekovnim ulicama uzdiže kraljevska palača, službena rezidencija kraljevske obitelji francuskih korijena. Gamla Stan fascinira svojom specifičnom atmosferom uskih kamenih uličica, prepunih suvenirnica, ugodnih kafića sa srednjovjekovnim namještajem i izvanredno očuvanih slikovitih srednjovjekovnih kuća. Prošetat ćemo starim gradom Gamla Stan i vidjet ćemo Kraljevsku palaču, parlament Riksdaga, trg Riddarhustorget, otok vitezova Riddarholmen s katedralom (vanjski obilasci). 


4. dan, utorak: STOCKHOLM 
Nakon doručka, dan ćemo posvetiti glavnom gradu. Ići ćemo u istraživanje javnim prijevozom. U jutarnjim satima nastavak razgledavanja Gamla Stana, odlazak do tržnice hrane Saluhall te nastavak do poluotoka Djurgården, na kojem se nalazi jedan od najzanimljivijih muzeja na svijetu – muzej Vasa. Vasa je jedini sačuvani švedski ratni brod iz 17. st. koji je potpuno opremljen i natovaren potonuo potonuo na svom prvom putovanju 1628. godine. Brod je izvučen iz morskih dubina prije više od 50 godina i danas je jedna od glavnih atrakcija u Skandinaviji. Vrijeme za ručak. Nastavljamo do najstarijeg muzeja na otvorenom, Skansen, gdje možemo vidjeti preko 150 maketa kuća i drugih građevina u prirodnoj veličini iz svih dijelova Švedske, zbog čega se muzej često naziva i „Švedska u malom“. Za ljubitelje umjetnosti i glazbe slijedi odlazak u interaktivni muzej pop grupe ABBA, gdje ćemo uz kontinuiranu glazbenu pratnju vidjeti odjeću, tekstove, mjuzikle i filmove glazbene grupe ABBA. Čeka nas i obilazak gradske vijećnice s tri krune na vrhu, gdje se lako možemo popeti i uživati u izvrsnom pogledu. Povratka u hotel i noćenje. 

5. dan, srijeda: STOCKHOLM – noćna plovidba prema TALLINNU
Nakon doručka slobodno vrijeme za individualno istraživanje Stockholma ili možete otići na poludnevni izlet na otok Lovon na kojem se nalazi kraljevska palača Drottningholm (izlet će se realizirati ako bude moguć pristup palači). Drottningholm je privatna rezidencija švedske kraljevske obitelji koja je sagrađena krajem 16. st. u francuskom stilu s prekrasnim parkom, jedinstvenim kazalištem, baroknim vrtom i kineskim paviljonom. Povratak u hotel. Slijedi odlazak u luku, odakle ćemo isploviti prema Tallinnu. Noćna plovidba. 

6. dan, četvrtak: TALLINN
Doručak na brodu. Nakon slijetanja krećemo u razgledavanje ovog prekrasnog grada. Tallinn je dobio ime u 13. stoljeću kada su ga okupirali Danci; Taani Linus na estonskom znači „danska tvrđava“. Danci su prodali grad njemačkim trgovcima, koji su ga učinili jednom od središnjih točaka trgovačke udruge zvane Hanza. Zlatna vremena grada bila su 14. i 15. stoljeće, a grad je doživio renesansu kada je krajem 19. stoljeća željeznicom povezan sa Sankt Peterburgom, glavnim gradom carske Rusije, u čijem je sastavu bila Estonija. Obilazak počinjemo u starom gradu, na samom gradskom trgu. Gradska vijećnica prekrasan je primjer baltičke gotičke arhitekture, kao i prekrasan Niguliste kirik (crkva sv. Nikole), koja se smatra pravom riznicom srednjovjekovne i renesansne umjetnosti. Oltarni ciklus s motivima sv. Nikole, Marijin triptih (sa sv. Gertrudom i sv. Franjom na bočnim krilima), prekrasne kamene skulpture, reljefi i štukature, a kruna svega svakako je Danse Macabre, 30-metarski friz s prikazom plesa mrtvih, čest motiv nakon epidemije kuge, koja je bila česta pojava u srednjovjekovnim gradovima. Crkva Sv. Duha je gotičke izvedbe (13. st.), dok je zvonik barokni. Velika dvorana Trgovačkog ceha bila je gospodarsko središte srednjovjekovnog grada, a sada je u njoj muzej. Nedaleko su "tri sestre"; tri trgovačke palače povezane s luksuznim hotelom te crkva sv. Olafa, čiji je zvonik, visok 159 metara, nekada bio najviša zgrada na Baltiku. Vrijeme za večeru (doplata) i noćenje u Tallinnu.

7. dan, petak: TALLINN – HELSINKI
Nakon doručka krećemo prema trajektu koji će nas odvesti u Helsinki. Nakon slijetanja slijedi panoramski razgled znamenitosti male, ali slikovite finske prijestolnice: Senatski trg s katedralom, senatom i starim sveučilištem, tržnica hrane i ribe, crkva Temppeliaukio uklesana u stijeni, Sibeliusov spomenik, olimpijski stadion, koncertna i kongresna dvorana Finlandia. Slijedi transfer do hotela, a zatim po želji idemo u kasnu poslijepodnevnu šetnju gdje dan možemo završiti u nekoj od gradskih pivnica i probati vrhunsko domaće pivo. Povratak u hotel, večera (doplata) i noćenje.

8. dan, subota: HELSINKI – LJUBLJANA – ZAGREB
Nakon doručka nastavljamo obilazak glavnog grada Finske. Na otočiću Katajanokka posjetit ćemo rusku pravoslavnu katedralu Uspenskij. Prošetat ćemo širokim bulevarima do parka Esplanade, nastaviti do Senatskog trga gdje će nas dočekati kip ruskog cara Aleksandra II koji je ukinuo ropstvo i općenito bio veliki reformator. Među građevinama oko trga, najupečatljivija je luteranska katedrala sv. Nikole. Bit će malo slobodnog vremena prije odlaska u zračnu luku. Oni koji subotnje jutro žele provesti kao pravi Finsci otići će u (finsku) saunu pa na vanjski bazen, dok će neki posljednje sate iskoristiti za shopping. Slijedi polazak prema zračnoj luci i let za Ljubljanu, gdje je predviđeno slijetanje u večernjim satima. 

Program putovanja
Broj osoba:

Galerija slika

© Sun-Travel.hr - All rights reserved.
/index.php?ispis=detalji_putovanja&putovanje=922&l=hr