suntravel@sun-travel.hr   |   +385 40 493 082   |   pon.- pet. 08 - 19 sati // subota 08 - 13 sati
  |   Opći uvjeti   |   Izjava o privatnosti   |   Plaćanje

SJEVERNA GRČKA - SOLUN, OLIMP I METEORA

7 dana
Cijena od:
4.690,00 Kn
Grčka
Zrakoplovom iz Zagreba.

Program putovanja

1. dan: ZAGREB – BEOGRAD – SOLUN

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Beograd u 11.25 sati na liniji JU231 (Air Serbia). Dolazak u Beograd predviđen je u 12.30 sati. Nastavak leta za Solun u 13.15 sati na liniji JU522 (Air Serbia). Predviđeni dolazak u zračnu luku Solun je u 15.25 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela u Solunu. Prijava i smještaj u hotel. Večernja šetnja gradom. Noćenje.

 

2. dan: SOLUN

Doručak. Poludnevni razgled grada započet ćemo u crkvi sv. Dimitrija, u kojoj se nalaze odlično očuvani mozaici te kripta, mjesto na kojem je svetac, zaštitnik grada pogubljen u vrijeme cara Galerija. Slijedi panoramska vožnja gradom koja će obuhvatiti rimski forum, grčku agoru, Aristotelov trg, Trg sv. Sofije s Katedralom, rimski, kružni hram, Rotondu, Galerijev slavoluk i Bijelu kulu. Poslijepodne slobodno za samostalno istraživanje grada. Predlažemo obilazak izvanrednog Arheološkog muzeja ili Muzeja bizantske kulture te uživanje u nekom od mnogobrojnih kafića i restorana. Noćenje.

 

3. dan: SOLUN – PELLA – VERIA – VERGINA – SOLUN

Doručak. Dan ćemo provesti u srcu nekada moćnog Makedonskog kraljevstva Filipa II i njegovog nasljednika Aleksandra Velikog. Razgled započinjemo u Peli, rodnom gradu Aleksandra Makedonskog, gdje ćemo obići bogati muzej i arheološki lokalitet na kojem ćemo vidjeti ostatke raskošnih, grčkih kuća sa središnjim dvorištima i odlično očuvanim mozaicima. Slijedi vožnja do Verije, gradića u kojem je propovijedao sv. Pavao i gdje se nalaze ostaci govornice s koje se obraćao građanima. Slobodno vrijeme za samostalni ručak. Odlazak do Vergine, prve prijestolnice Makedonije i mjesta ukopa makedonskih vladara. Osim grobnice Filipa II, ovdje se nalazi i bogata oprema iz iste, prije svega kraljev štit ukrašen zlatom i bjelokosti. Povratak u Solun. Noćenje.

 

4. dan: SOLUN – DION – KALAMBAKA

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja egejskom obalom do podnožja Olimpa, stana grčkih bogova. Slijedi obilazak arheološkog lokaliteta Dion, nekadašnjeg svetoga grada Makedonaca gdje su se održavale velike svetkovine i sportska natjecanja. Šećući ulicama drevnoga grada naići ćemo na ostatke rimskih kupelji, helenističkog kazališta, hrama posvećenog Olimpijskim bogovima, tzv. Dionizovu vilu. Nakon obilaska Arheološkog muzeja, odlazak do slikovitog sela Litohoron i slobodno vrijeme za ručak. Slijedi nastavak vožnje prema unutrašnjosti Grčke i pokrajini Tesaliji. Dolazak u selo Kalambaka i smještaj u hotel. Slobodna večer. Noćenje.

 

5. dan: KALAMBAKA – METEORA – METSOVO – SOLUN

Doručak. Odlazak do Meteore, područja, gdje se na visokim, nepristupačnim stijenama smjestio niz srednjevjekovnih manastira. Monasi i njihovi posjetioci nekada su do manastira stizali u košarama, koje su na užadi vučene do vrhova stijena. Danas do manastira vode uređena stepeništa i mostovi. Obilazak dvaju manastira te vožnja prema planinskoj pokrajini Epiru i selu Metsovo. Slobodno vrijeme za samostalni ručak ili šetnju jednim od najslikovitijih sela Grčke, koje odlikuju turska arhitektura i odlični, tradicionalni proizvodi. Poslijepodnevna vožnja prema Solunu, smještaj u hotel i noćenje.

 

6. dan: SOLUN – AMFIPOLIS – FILIPI – KAVALA – SOLUN

Doručak. Danas ćemo se uputiti na područje istočno od Soluna, uz antičku cestu Via Egnatiju. Iako sam arheološki lokalitet Amfipolis nije atraktivan poput drugih koje smo do sada vidjeli, njegov smještaj u pejzažu s pogledom na dolinu rijeke Strimon je spektakularan, a muzej lokaliteta je dobro opremljen. Antički grad Filipi dobio je ime po svom utemeljitelju Filipu II Makedonskom. I nakon propasti Makedonskog kraljevstva grad je nastavio živjeti punim životom jer se nalazio na jednoj od najprometnijih cesta Rimskoga i Bizantskog carstva, Via Egnatiji, koja je povezivala Konstantinopol i Jadransko more. Filipi su bili i prvo mjesto na kojem je sv. Pavao propovijedao na svom drugom misionarskom posjetu Europi. Slobodno vrijeme za ručak i šetnju Kavalom, gradom prepunim antičkih, bizantskih i turskih tragova prošlosti. Povratak u Solun i noćenje.

 

7. dan: SOLUN – BEOGRAD – ZAGREB

Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku. Po dolasku u solunsku zračnu luku, slijedi prijava na let za Beograd u 16.10 sati na liniji JU523 (Air Serbia). Dolazak u Beograd predviđen je u 16.15 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta na liniji JU234 (Air Serbia) za Zagreb u 17 sati. Dolazak u Zagreb je planiran za 18.10 sati.

Program putovanja
Broj osoba:

Cijene putovanja

Datum polaska: 23.09.2021
Datum povratka: 29.09.2021
Grad polaska: Zagreb
Mjesto polaska:
7 dana
4.690,00 Kn

First Minute cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 4.690 kn*

*FM popust 300 kn vrijedi za rezervacije do 30 dana prije polaska ili do popunjenosti mjesta po FM cijeni.

 

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 4.990 kn

 

Obvezna doplata za zrakoplovne pristojbe 1.190 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu 1.100 kn

 

Cijena uključuje:

- prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Solun – Zagreb

- smještaj u dvokrevetnoj sobi u hotelima 3*/4* u Solunu i Kalambaki na osnovi šest noćenja s doručkom

- transfere i razglede prema programu

- voditelja putovanja na hrvatskom jeziku

- jamčevinu i troškove organizacije putovanja

 

Cijena ne uključuje:

- obveznu doplatu za pristojbe zračnih luka 1.190 kn

- doplatu za jednokrevetnu sobu 1.100 kn

- doplatu za boravišnu pristojbu u hotelima (hoteli 3* - 1,50 EUR po osobi/po danu; hoteli 4* - 3 EUR po osobi/po danu)

- ulaznice za arheološke lokalitete i muzeje

- troškove osobnih narudžbi

- putna osiguranja (preporučujemo)

 

Informativne cijene ulaznica:

- Arheološki muzej u Solunu 8 EUR

- Muzej bizantske umjetnosti u Solunu 8 EUR (1.11. – 31.3. 4 EUR)

- Pella 8 EUR

- Vergina 12 EUR (1.11. – 31.3. 6 EUR)

- Dion 6 EUR

- Manastiri na Meteori 3 EUR po manastiru (djeca do 12 god. besplatno)

- Amfipolis 6 EUR

- Filipi 6 EUR

 

Važne napomene

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

- Kategorizacija hotela u Grčkoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

- O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici MVEP Republike Hrvatske; www.mvep.hr

- Za  državljane RH viza Grčku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.

- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Air Serbia objavljenom u listopadu 2020. godine i podložna su promjeni.

 

Najmanji broj putnika potreban za realizaciju aranžmana: 20

 

 

KORISNE INFORMACIJE - GRČKA:

Službeno ime države: Helenska Republika

Glavni grad: Atena

Službeni jezik: grčki

Pismo: grčki alfabet

Vjera: pravoslavna

Telefoniranje: pozivni broj +30

Valuta: euro

Kupovina: cijene su u Grčkoj dosta povoljne s obzirom na kvalitetu proizvoda i može se naći ponešto za svačiji budžet. Trgovine su otvorene od ponedjeljka do petka od 9.00h do 14.30h, a utorkom, četvrtkom i petkom rade još i od 17.30h do 20.30h. Subotom su trgovine otvorene 9.00h do 15.00h, no zatvorene su nedjeljom. Supermarketi i kiosci ostaju otvoreni do 22.00h. Štoviše, u većim gradskim centrima i turističkim područjima, trgovine i kiosci su otvoreni od ranog jutra do kasno u noć, cijeli tjedan.

Struja: 230 V, 50Hz. Utikači sa dva priključka.

Vremenska zona: + 1 sat u odnosu na Hrvatsku

Hrana i piće:

Nacionalni specijaliteti: dolmades (punjeno lišće vinove loze), moussaka (složenac od patlidžana s mljevenom janjetinom, cimetom, crnim vinom i maslinovim uljem), lignje (kalamari) ili hobotnica (htapodia), souvlaki (meso pečeno na grilu, najčešće svinjetina ili piletina), horiatiki (grčka salata: feta sir, rajčica, krastavci i svježe maslinovo ulje)

Nacionalna pića: retsina (vino sa grožđicama), ouzo (bistro alkoholno piće na bazi anisa kojem se dodaje voda), raki (oštro piće od destiliranog grožđa), grčka kava (gusta i jaka, šećer se dodaje ovisno o ukusu), grčko pivo je lagano, Pilsner vrste.

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane organizatora putovanja.

ŠA08

Galerija slika

© Sun-Travel.hr - All rights reserved.