suntravel@sun-travel.hr   |   +385 40 493 082   |   pon.- pet. 08 - 19 sati // subota 08 - 13 sati
  |   Opći uvjeti   |   Izjava o privatnosti   |   Plaćanje

BUGARSKA, GRČKA I MAKEDONIJA 8 dana autobusom

8 dana
Cijena od:
2.890,00 Kn
Hrvatska
Autobusom iz Zagreba 23.10.-30.10.2021.

Program putovanja

Sofija - Rila - Melnik - Solun -  Edessa - Bitola - Heraclea - Ohrid - Skopje - Matka

 

1. dan  ZAGREB – SOFIJA

Polazak autobusa iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, turistički peroni 502-506 u 05:00 sati. Moguć polazak iz Slavonskog Broda s odmorišta Marsonija u 07:30 sati (okvirno vrijeme, obavezna prijava prilikom rezervacije). Vožnja autobusom kroz Srbiju preko Beograda  uz kraća zaustavljanja na putu radi odmora i objašnjenja pratitelja putovanja uz različite krajeve i gradove pokraj koji se prolazi u vožnji. Ulazak u Bugarsku  i dolazak u Sofiju. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

2. dan  SOFIJA

Doručak. Razgled grada u pratnji gradskog vodiča: katedrala Aleksandra Nevskog, građevina koja je simbol ne samo Sofije, nego i cijele Bugarske, a ujedno je i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svijetu -  crkva Sv. Sofije - zgrada Parlamenta - Trg Alexandra Batenberga - Predsjednička palača - Narodna skupština - Rotunda Sv. Juraja -  Narodno kazalište - crkva Sv. Petke Samardžijske - ostaci rimske Serdike - džamija Banya Bashi koja potječe iz šesnaestog stoljeća  - bulevar Vitoša. Slobodno vrijeme za ručak, osobne programe, šetnju ili posjete muzejima. Navečer moguć fakultativni odlazak na večeru u tradicionalni bugarski restoran s folklornim programom. (prijava i doplata na licu mjesta). Noćenje.

 

 

3. dan  SOFIJA - MANASTIR RILA  - MELNIK - SOLUN

Doručak. Odlazak iz Sofije. Posjet samostanu Rila. Razgled samostana uz vođenje (doplata za ulaznicu na licu mjesta).  Manastir Rila je u utemeljio sv. Ivan od Rile, a danas je pod zaštitom UNESCO-a kao jedan od najvažnijih manastira srednjovjekovne Bugarske. Kompleks je obnovljen sredinom 19. st. s obzirom da je bio uništen u požaru te su primjetni tipični utjecaji bugarske renesanse koja simbolizira osjećaj slavenskog kulturnog identiteta u vrijeme otomanske okupacije. Nastavak vožnje i posjet slikovitom gradiću Melnik s autentičnom arhitekturom kao što su Bizantska kuća, crkva sv. Nikole i Pašina kuća. Okolica je poznata po dobrom vinu i impresivnim pješčanim piramidama, a u Melniku ćete naći brojne ugodne tradicionalne kavane. Kraće slobodno vrijeme i nastavak puta prema Grčkoj. Dolazak u Solun. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

 

4. dan   SOLUN

Doručak. Razgled Soluna (Thessaloniki), drugog najvećeg grada Grčke u pratnji gradskog vodiča: stari i novi dio grada - Aristotelov trg - Bijeli toranj - crkva sv. Dimitrija - koncertna dvorana - Galerijusova rotunda - gradske zidine - avenija Nikis - crkva Panagia Chalkeon - spomenik Aleksandra Velikog - šetnica uz more Nea Paralia - luka - Nacionalni teatar - koncertna dvorana. Slobodno vrijeme za kupovinu, šetnju i osobne programe. Navečer moguć fakultativni odlazak u grčki restoran s tradicionalnom glazbom u živahnoj četvrti Ladadika (prijava i doplata na licu mjesta). Noćenje.

 

5. dan  SOLUN - EDESSA - BITOLA - HERACLEA - OHRID

Doručak. Odlazak iz Soluna. Vožnja prema Pelli, rodnom mjestu Aleksandra Velikog. Posjet Edessi, gradiću u sjevernoj Grčkoj. Zaustavljanje kod poznatih vodopada usred vrtova i slobodno vrijeme za kavu i šetnju uređenim stazama oko vodopada. Nastavak vožnje prema Makedoniji. Dolazak u Bitolu, razgled grada u pratnji mjesnog vodiča: ulica Široki sokak - Trg magnolije - toranj sa satom - crkva svetog Demetriusa - bazar - crkva svetog Srca - džamija Gazi Hajdar Kadi. Posjet arheološkom nalazištu Heraclea Lyncestis,ostacima antičkog grada koji je osnovao Filip Makedonski (uključena ulaznica). Nastavak puta do Ohrida. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

6. dan  OHRID - SKOPJE

Doručak. Grad Ohrid smješten na istoimenom jezeru, kojeg mnogi nazivaju i draguljem Makedonije zbog prekrasnih prirodnih ljepota. Razgled grad u pratnji gradskog vodiča: trobrodna bazilika sv. Sofije iz 11.st. - crkva sv. Klimenta i Pantelejmona -  Samuilova tvrđava s koje se pruža prekrasan panoramski pogled na sam grad i jezero - antički amfiteatar - crkva sv. Ivana - Ali Pašina džamija... Slobodno vrijeme za ručak u nekom od restorana, šetnju uz obalu jezera ili kupnju suvenira u nekoj od brojnih trgovina s poznatim ohridskim biserima. Odlazak iz Ohrida. Nastavak puta prema Skopju uz kraće zaustavljanje putem. Dolazak u Skopje i smještaj u hotel. Moguć fakultativni odlazak na makedonsku večeru s folklornim programom uz makedonske specijalitete ( prijava i doplata na licu mjesta). Noćenje.

 

 

7. dan  SKOPJE I KANON MATKA

Doručak. Makedonska metropola smjestila se u dolini između sedam brda koja prema slavenskoj legendi predstavljaju začaranog zmaja koji je postao zaštitnikom grada. Razgled centra pješice u pratnji gradskog vodiča: Gradska tvrđava - Mustafa Paša džamija - Crkva sv. Spasa djelomično građena pod zemljom zbog starog turskog zakona po kojem su katoličke crkve morale biti niže od džamija kako ih ne bi nadvisivale - stara gradska tržnica - stara turska kupelj Daut Paša Amam koja je danas muzej - bista Majke Tereze na mjestu na kojem je rođena koja je otkrivena povodom 100. obljetnice njena rođenja - stara željeznička stanica koja je danas Gradski muzej - stara turska kupelj iz 16.st. u kojoj se nalazi Nacionalna galerija, saborni hram i kameni most iz 6.st.... Slobodno vrijeme za ručak i osobne programe. Izlet do kanjona Matka u okolici Skopja. Jezero Matka je najstarije umjetno jezero Sjeverne Makedonije. Ovo je mjesto  prekrasnih prirodnih ljepota, srednjevjekovnih očuvanih crkvi i bogate vegetacije. Polusatna vožnja  brodom po jezeru (uključena u cijenu), slobodno vrijeme za šetnju ili kavu. Povratak u Skopje. Preporučujemo šetnju starim orijentalnim dijelom grada, Bit Pazarom tj. Zelenom tržnicom koja se nalazi uz stari bazar sa hanovima i džamijama smještenima podno tvrđave Kale. Slobodno vrijeme za vlastite programe, šetnju, kupovinu suvenira, kavu i slatki zalogaj poput baklava ili drugih orijentalnih slastica itd. Noćenje.

 

8. dan  SKOPJE - ZAGREB

Doručak. Odlazak iz hotela u Skopju. Vožnja kroz Makedoniju i Srbiju uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Zagreb u kasnim satima.

Program putovanja
Broj osoba:

Cijene putovanja

Datum polaska: 23.10.2021
Datum povratka: 30.10.2021
Grad polaska: Zagreb
Mjesto polaska:
8 dana
2.890,00 Kn

FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 2.890 kn

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 3.090 kn

 

FM cijena vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

Rok za prijavu: 10 dana prije puta         Minimalan broj putnika: 40

 

 

Cijena uključuje:

 • prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu putovanja
 • smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima 3* na osnovi 7 noćenja s doručkom :
 • 2 noćenja s doručkom  u hotelu  3* u Sofiji
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Solunu
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 3* u Ohridu
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Skopju
 • turističkog pratitelja tijekom putovanja
 • gradske vodiče za razgled grada u Sofiji, Solunu, Bitoli, Ohridu i Skopju
 • ulaznicu za arheološko nalazište Heraclea Lyncestis s vođenjem
 • polusatnu vožnju brodom po jezeru u kanjonu Matka
 • boravišnu pristojbu u hotelima
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana

 

Cijena ne uključuje:

 • moguću doplatu za jednokrevetnu sobu:690 kn
 • ulaznice za muzeje i kulturno - povijesne spomenike osim onih izrijekom navedenih kao uključena u cijenu putovanja
 • informativne cijene nekih ulaznica po osobi  (cijene mogu biti podložne promjeni):  Nacionalni povijesni muzej u Sofiji 5,50 EUR, samostan Rila  s vođenjem 5 EUR, muzej bizantske kulture Solun 8 EUR, crkva svete Sofije Ohrid 2 EUR, Arhelološki muzej Makedonije Skopje 2 EUR
 •  moguću doplatu za tradicionalnu bugarsku večeru s folklornim programom u Sofiji  po osobi 35 EUR (prijava i doplata na licu mjesta, minimum 20 prijavljenih putnika, uključen menu od 3 slijeda i jedno piće)
 • moguću doplatu za grčku večeru uz tradicionalnu glazbu u restoranu u četvrti Ladadika u Solunu  po osobi 30 EUR  (prijava i doplata na licu mjesta, minimum 20 prijavljenih putnika, uključen menu od 3 slijeda i jedno piće)
 • moguću doplatu za makedonsku večeru uz folklorni programu u tradicionalnom restoranu u Skopju po osobi 25 EUR  (prijava i doplata na licu mjesta, minimum 20 prijavljenih putnika, uključen menu od 3 slijeda i jedno piće)
 • troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • putno osiguranje

 

 

Popusti:

Treća osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem 5% popusta.

Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu:
Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.
-  sjedala 3 i 4 u prvom redu  doplata po osobi 100 kn
-  sjedala 5,6,7,8 u drugom redu  doplata po osobi  100 kn

PREPORUKA PUTOVANJA: Ovo je  komforno putovanje bez noćne vožnje. Uključena su po dva noćenja u Sofiji, Solunu i Skopju i jedno noćenje na Ohridskom jezeru. Na putovanju koristimo mjesne i gradske vodiče u većim gradovima, uz čiju su pratnju moguća detaljna objašnjenja i unutar crkvi, spomenika i povijesnih lokaliteta. Ovo zanimljivo  kombinirano putovanje približiti će Vam znamenitosti ovih balkanskih zemalja.

Bugarska je država u jugoistočnoj Europi. Glavni grad joj je Sofija. Graniči s Grčkom na jugu, Turskom na jugoistoku, Srbijom na zapadu, Makedonijom na jugozapadu i Rumunjskom na sjeveru. Na istoku izlazi na Crno more. Od 2007. godine članica je Europske unije. Prema vjeroispovijesti većina stanovništva je pravoslavne vjere. Bugarska se nalazi na važnom prometnom pravcu koji dolinom rijeke Marice povezuje srednju Europu s Malom Azijom i Bliskim istokom.

 

Sofija je grad u podnožju planine Vitoše.Kako je osnovana prije sedam tisuća godina, Sofija je drugi najstariji glavni grad u Europi. U povijesti je imala više imena, a ostaci starog grada su i danas vidljivi. Sofija je prvo bila tračka naseobina po imenu Serdica, nazvana po tračkom plemenu Serda. Rim ju je osvojio 29. godine poslije Krista i postala je glavni grad provincije Dacia Mediterranea. Huni su je uništili 447. Grad je ponovo izgradio bizantski car Justinijan i preimenovao ga u Triadica. Pod Bugarima je ime grada bilo Sredec, a promijenjeno je u Sofija (što znači "mudrost") 1376. Sofiju je 1382. osvojilo Osmansko Carstvo, i postala je glavni grad turske provincije Rumelije. Godine 1878. su je preuzeli Rusi, a postala je glavni grad neovisne Bugarske 1879. U gradu ima 16 sveučilišta, Sveučilište Sofija osnovano je 1889. Ova pravoslavna metropola ima mnoštvo crkava, među kojima su značajnije crkva Svetog Jurja, Svete Sofije i katedrala Aleksandra Nevskog, te džamija Banja Baši.

Grčka službeni naziv Helenska Republika, je država u jugoistočnoj Europi.Ukupna dužina kopnene granice joj je 1.288 km, a dužina obale joj je 13.676 km.  Grčka ima vrlo razvedenu obalu (drugu u Europi, poslije Norveške). Obala je pretežno strma i s mnoštvom otoka. Na površini od 132.000 kvadratnih kilometara živi 10 724 000 stanovnika. Grčka je jedna je od najstarijih država na svijetu s neobičnom i bogatom poviješću.

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj. Solun je glavni grad grčke Periferije Središnja Makedonija i ima status druge grčke prijestolnice zbog svoje velike povijesne i strateške važnosti. Grad se rasprostire uzduž Solunskog zaljeva na oko 17 km i sastoji se od 13 gradskih općina. U Grčkoj je grad drugo po veličini gospodarsko, industrijsko, trgovačko i kulturno središte, kao i važno prometno mjesto u jugoistočnoj Europi. Trgovačka luka grada je vrlo važna za Grčku i za druge zemlje na jugoistoku Europe. Grad je poznat po mnogobrojnim spomenicima i zgradama iz ranokršćanskog i bizantskog razdoblja koji su 1988. godine upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, ali i po spomenicima iz otomanskog razdoblja, među kojima su neke građevine sefardskih Židova.

Sjeverna Makedonija je država na jugoistoku Europe, a glavni grad joj je Skoplje (na makedonskom Скопје). Graniči s Bugarskom na istoku, s Grčkom na jugu, s Albanijom na zapadu te s Republikom Kosovo i sa Srbijom na sjeveru. Grad Ohrid je makedonski i pravoslavni Jeruzalem, muzej na otvorenom, kulturna baština se proteže od prapovijesti do današnjih dana, u njemu je osnovan i djelovao je prvi Sveslavenski univerzitet osnovan od Sv. Klimenta Ohridskog i Sv. Nauma Ohridskog. Freske i ikone u mnogim crkvama i manastirima u Ohridu i Makedoniji su jedinstvene u svijetu. Rijeka Radika i njezin kanjon je ekološka sredina, priroda je neponovljiva, a Manastir Sveti Jovan Bigorski je jedan od najljepših manastira na Balkanu, raspolaže s jedinstvenim u svijetu oltarom izrađenom dubokim duborezom.

Skopje  glavni je i najveći grad Republike Sjeverne  Makedonije. Skoplje se nalazi na strateški važnoj poziciji u središnjem dijelu Balkanskog poluotoka, nedaleko od glavne prometnice koja vodi od Zapadne Europe preko Beograda do Soluna u Grčkoj. Grad je smješten u uskoj dolini rijeke Vardar, koju zatvaraju planine Skopska Crna Gora na sjeveru i Vodno na jugu. Iz takvog zemljopisnog položaja proizašao je i izdužen oblik grada, koji se prostire gotovo 25 km u smjeru istok-zapad (duž Vardara), a manje od 10 km u smjeru sjever-jug.  Klimatski, Skoplje je također određeno svojim kotlinskim položajem. Stoga su ljeta sparna i suha, a zime hladne i maglovite.

 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za  državljane RH viza za ovo putovanje nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 90 dana od datuma početka putovanja. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

 

Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Cijene mogućih  ulaznica i fakultativnih sadržaja navedene su uz  pojedine programe  prema informaciji na dan  formiranja programa. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica i fakultativnih sadržaja do kojih može doći  nakon objave programa. Mogući fakultativni sadržaji plaćaju se na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu navedeno plaćanje prije puta. Program nije pogodan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili  za osobe koje zahtjevaju  upotrebu WC-a u autobusu. Organizator putovanja ne može utjecati na dužinu čekanja na graničnim prijelazima, na prometne prilike kao i  na vrijeme dolaska autobusa u Hrvatsku na povratku s putovanja.

 

Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Agencija zadržava pravo otkazati putovanje najkasnije 20 (dvadeset) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju više od šest dana i najkasnije 7 (sedam) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju između jednog i šest dana, ukoliko se na putovanje ne prijavi potreban, u programu ili ugovoru o putovanju naveden, broj ljudi.

 

Završno pismo šaljemo 2 dana prije početka putovanja.

Za navedeno putovanje vrijede Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane organizatora putovanja.

ŠA 03

Galerija slika

© Sun-Travel.hr - All rights reserved.