suntravel@sun-travel.hr   |   +385 40 493 082   |   pon.- pet. 08 - 19 sati // subota 08 - 13 sati
  |   Opći uvjeti   |   Izjava o privatnosti   |   Plaćanje

PROVANSA I NAJLJEPŠA SELA FRANCUSKE 2021

6 dana
Cijena od:
2.890,00 Kn
(383,80 EUR)
Francuska
Uz Zagreb, moguć polazak i iz Čakovca, Varaždina, Karlovca i Rijeke uz prethodnu najavu. Vrijednost više: program bez noćnih vožnji! U CIJENU UKLJUČENI SVI IZLETI I DEGUSTACIJA VINA!

Program putovanja

 

 

1.dan     ZAGREB/KARLOVAC/RIJEKA – AZURNA OBALA        980 km

Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u  05.00 sati. Vožnja preko Karlovca (polazak s KA Petrol 05.45 sati) i kroz Gorski kotar do Rijeke. Polazak iz Rijeke sa sjevernog odmorišta Vrata Jadrana u 7.30 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Italiju, prema Genovi preko Savone, panoramskom cestom iznad ligurske do francuske granice uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak na Azurnu obalu u kasnim poslijepodnevnim satima. Posjet Nici, najvećem gradu Azurne obale. Šetnja s voditeljem putovanja starom povijesnom  jezgrom: tržnica cvijeća Cours Saléya - katedrala sv. Reparate - palača Lascaris - pravoslavna katedrala s. Nikole - šetalište Promenade des Anglais, gdje se dolazi vidjeti i biti viđen - Trg Massena. Slobodno vrijeme za šetnju starim gradom ili uz more, kupnju provansalskih začina ili probu nekog od mnogobrojnih kulinarskih specijaliteta. Smještaj u hotel na području Azurne obale.  Noćenje.

 

2.dan   AZURNA OBALA – AIX-EN-PROVENCE – LES BAUX-DE-PROVENCE – AVIGNON      270 km

Doručak. Odjava iz hotela i odlazak u unutrašnjost Provanse prema nekadašnjem glavnom gradu regije, otmjenom i živahnom Aix-en-Provenceu, rodnom gradu slavnog slikara Paul Cézannea. Aix je jedan od najatraktivnijih gradova u Provansi, a do 15. stoljeća bio je i glavni grad regije. Počeci grada sežu od Rimljana koji su ga osnovali, a bili su privučeni termalnim izvorima. Prvo kupalište koje je imalo turističku svrhu izgrađeno je 1705. godine. Zovu ga i gradom od tisuću fontana. Veliku pozornost privlači najpoznatija fontana iz 1860. godine, a nalazi se na La Rotondi - u samom gradskom središtu. Šetnja gradom s voditeljem putovanja uz upoznavanje glavnih znamenitosti: Cours Mirabeau,  široka šetnica omeđena drvoredom koja će vas podsjetiti na La Ramblu u Barceloni - Place Albertas - gradska vijećnica - katedrala sv. Spasitelja. Slobodno vrijeme za osobne programe, čašu vina i slatkiš callisons. U poslijepodnevnim satima odlazak prema jednom od najljepših sela Francuske - Les Baux-de-Provence. Ovaj srednjevjekovni utvrđeni gradić na stijeni predstavlja nekad ponosnu utvrdu u kojoj su trubaduri izvodili svoju dvorsku ljubavnu poeziju. Iz Les Bauxa pruža se fantastičan pogled na regiju Camargue i deltu rijeke Rone. Šetnja srednjovjekovnim uličicama punim zanimljivih trgovina i restorana. Vožnja prema Avignonu, gradu papinskog zatočeništva. Smještaj u hotel na području Avignona. Noćenje.

 

3. dan   AVIGNON – CHATEAUNEUF DU PAPE – PONT DU GARD – ARLES – AVIGNON      140 km

Doručak. Odlazak u razgled stare jezgre Avignona, jednog od najljepših gradova Provanse, grada povijesti i umjetnosti. Papinski grad, kako ga često znaju nazivati, smatrao se papinskim odredištem do 13. siječnja 1377. godine, a zabilježeno je kako je čak devet papa vladalo iz Avignona. Naime, sve je započelo kada je papa Klement V. 1309. godine odabrao Avignon i papinsku palaču kao svoju rezidenciju. Prema povijesnim podacima stoji kako je Avignon pripadao papinskoj stolici sve do 1791. godine, kada je u sklopu revolucije vraćen Francuskoj. Šetnja s voditeljem putovanja i upoznavanje s glavnim znamenitostima: Papinska palača, katedrala Notre Dame des Doms, Petit Palais, gradske zidine, gradska vijećnica. Danas je Avignon poznat i kao kazališni grad jer se u njemu svako ljeto odvija jedan od najpoznatijih europskih, odnosno svjetskih kazališnih festivala. Okružuju ga zidine dugačke 4,5 km. Nakon slobodnog vremena uputit ćemo se prema slavnom vinogradarskom mjestu, nekoć papinskom posjedu Chateauneuf du Pape, gdje su od 14.st. počeli uzgajati vinovu lozu. Posjet jednoj od čuvenih vinarija s degustacijom poznatog vina iz regije (uključeno u cijenu aranžmana). Ovo poznato i cijenjeno francusko vino proizvodi se prema strogim pravilima uzgoja loze iz 1923. godine, u najjužnijem vinorodnom području regije Côtes du Rhône. Nakon okrepljujućeg predaha nastavljamo do mosta Ponte du Gard - najočuvanije građevine iz rimskog perioda koja je služila kao most i akvadukt. Danas je jedan od najposjećenijih francuskih spomenika (doplata za ulaznicu). Kako se primičemo kraju dana, put nas dalje vodi u Arles, na rijeci Roni. Arles je drevan grad koji su Grci u 6. stoljeću pr. Kr., pod imenom Theline. Tu se odvija najpoznatiji fotografski festival Francuske, a ljepote Arlesa prepoznali su i slavni slikari. Jedan od njih je i Vincent Van Gogh, koji je tamo stigao 21. veljače 1888. Bio je fasciniran provansalskim krajolicima te je naslikao preko 300 slika dok je boravio u Arlesu. Većina njegovih najslavnijih djela su završena tamo, uključujući Night Cafe, Žutu sobu, Zvjezdanu noć na Rhoni i L'Arlesienne. Šetnja starim središtem grada: od katedrale St. Trophime, preko rimske Arene do Place Forum, trga na kojem se nalazi poznati kafić sa slavne slike Van Gogha „Le Café de Nuit“. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4.dan   AVIGNON – izlet NAJLJEPŠA PROVANSALSKA SELA (LOURMARIN – GORDES – ROUSSILLON – L'ISLE SUR LA SORGUE) – AVIGNON     180 kn

Doručak. Današnji dan provest ćemo u regiji Luberon. Čarobni krajolik „najprovansalskijeg“ dijela Provanse vapnenački je masiv i na njemu je 1977. osnovan park prirode Luberon. Carstvo biljaka, s malim planinskim selima i kamenim kolibama (bories), Luberon je zaštitni znak cijele regije i u njemu su smještena neka od najljepših francuskih sela. U Luberonu je snimljen i poznati film „Dobra godina“ prema knjizi engleskog novinara P. Maylea i upravo ćemo se danas kretati selima u kojima se snimao film. Selo kojim ćemo se prvim prošetati je Lourmarin, smješten usred vinograda, maslinika i stabala badema, Lourmarin je maleni provansalski dragulj čiju je ljepotu znao cijeniti slavni Albert Camus, nekoć slavni stanovnik Lourmarina, koji je tu i pokopan. Jedno od najljepših i najpoznatijih sela regije je Gordes. Sa svojim smještajem na rubu platoa Vaucluse, sljubljen s brežuljkom na koje se naslanja, romantičnim uličicama, nadsvođenim arkadama i dvorcem iz 16.st. Gordes je obljubljeno mjesto mnogim umjetnicima i slavnim osobama, a nerijetko se pojavljuje i u filmovima. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se pitoreskno mjesto, Roussillon - jedno od najzanimljivijih provansalskih sela, neobičnog krajobraza: krajolik je pomalo svemirski, s neobičnim crvenim stijenama i kamenolomima, a sâmo selo, u toplim bojama od tamne žute do oker nijansi, apsolutno se svrstava u obvezne posjete u Provansi. Za kraj dana posjetit ćemo pravi mali biser u Vaucluseu, L'Isle sur la Sorgue, prekrasno mjestašce smješteno na rijeci Sorgue kojeg nazivaju „provansalskom Venecijom“ zbog svoje slikovitosti. Šetnja selom i slobodno vrijeme za kavu ili čašu vina. Povratak u hotel. Noćenje.

 

5.dan   AVIGNON – COUSTELLET – ABBAYE DE SENANQUE – (VALENSOLE/SAULT) – AZURNA OBALA     470 km

Doručak i odjava iz hotela. Za početak dana krećemo posjetiti Muzej lavande u Coustelletu, staru farmu obitelji proizvođača biljke koja je simbol Provanse (doplata za ulaznicu na licu mjesta). Georges Lincelé, osnivač muzeja, i sam uzgaja i destilira lavandu. To je obiteljska tradicija koja se prenosi s oca na sina već više od 5 generacija. Tijekom posljednjih dvadeset godina Georges je sakupio veličanstvenu zbirku čiji eksponati sežu od 16. stoljeća do danas. Potom ćemo se uputiti prema zaštitnom znaku regije, cistercitskoj opatiji Senanque, skrivenoj na platou Vaucluse. Osnovana u 12.st., opatija je uništena u 16.st., ponovno obnovljena tek u 19.st., u međuvremenu je postala simbol Provanse sa svojim glasovitim poljem lavande, čest pastelno ljubičasti motiv fotografija i razglednica. Poslije posjeta opatiji Senanque u ljetnim mjesecima (lipanj i srpanj) uputit ćemo se prema poljima lavande – najpoznatija i najprepoznatljivija su u mjestima Valensole i Sault - kako bismo uživali u pogledu na fascinantna ljubičasta polja (NAPOMENA: u ostalim mjesecima kad ne cvijeta lavanda, ne odlazi se u Valensole/Sault već se ranije dolazi na područje Azurne obale i posjećuje se uže središte Cannesa). Nastavak putovanja prema Azurnoj obali, smještaj u hotel. Noćenje.

 

6.dan    AZURNA OBALA – SAINT PAUL DE VENCE - RIJEKA/KARLOVAC/ZAGREB          990 km

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja do mjesta inspiracije brojnih umjetnika - Saint-Paul-de-Vence. Ovaj šarmantini srednjovjekovni gradić smješten je na brežuljku opasanom zidinama, 18 km od Nice prema unutrašnjosti. Netaknute zidine iz XVI. st. jedne su od najljepših u ovom području. Od 1920. god. St. Paul je pravi raj za filmske zvijezde, pisce i slikare (Yves Montand, Jacques Prévert, Marc Chagall). Nakon razgleda, nastavak izleta, kraće zaustavljanje kod poznate slastičarnice “Confiserie Florian des Gorges du Loup”. Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira. Povratak u Hrvatsku vožnjom kroz Italiju i Sloveniju uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima.

 

Program putovanja
Broj osoba:

Galerija slika

© Sun-Travel.hr - All rights reserved.
/index.php?ispis=detalji_putovanja&putovanje=64&l=hr