suntravel@sun-travel.hr   |   +385 40 493 082   |   pon.- pet. 08 - 19 sati // subota 08 - 13 sati
  |   Opći uvjeti   |   Izjava o privatnosti   |   Plaćanje

BUGARSKA I FESTIVAL RUŽA 2021

4 dana
Cijena od:
1.690,00 Kn
Bugarska
Uz Zagreb, moguć polazak i iz Čakovca i Varaždina uz prethodnu najavu. Bez noćnih vožnji! Uključen izlet u Kaznalak, posjet Festivalu ruža i ulaznica za Muzej ruža!

Program putovanja

Predviđeni hoteli

Sofija: Hotel Rila 3*, hotel u centru Sofije!

Plovdiv: Hotel Imperial 3*

 

1.dan  ZAGREB – SOFIJA  /  četvrtak, 03.06.     800 km 

Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 05.00 sati. Vožnja kroz Hrvatsku i Srbiju do Bugarske. Po dolasku smještaj u hotel. Odlazak javnim prijevozom i pješice do centra Sofije gdje se s voditeljem putovanja upoznajemo s glavnim znamenitostima grada u večernjem ambijentu. Istraživanje povijesti grada od doba antičke Ulpie Serdice kakvom ju je doživljavao imperator Konstatin Veliki (Serdica je moj Rim, govorio je on) sa 39 termalnih izvora ljekovite vode, do brojnih termi, arena, stadion. Zaviriti ćemo u poznatu Konstantinovu četvrt. Brojne pravoslavne crkve, katolički hram, džamija i sinagoga (druga najveća u Europi danas) će nam dočarati tolerantnost i šarolikost društva ovog podneblja. Glavni gradski trg, Aleksandra Batenberga je oduvijek imao posebnu ulogu u gradskom životu. Predlažemo odlazak na Glavni gradski trg odakle možete krenuti glavnom pješačkom ulicom grada  - ulica Vitoša, a kasnije i na večeru koju ćemo započeti zdravicom uz čašicu lokalne rakije čija je najbolja „pratnja“ razvikana šopska salata. Kažu da ne postoji bolje mjesto za kušati šopsku salatu jer ona nosi ime po lokalnom stanovništvu Sofije i okolice - šopi. Uz ovčji sir, pastrmu, babek i druge mesne delicije probajte lokano crno vino. Povratak u hotel javnim prijevozom. Noćenje.

 

2.dan  SOFIJA – RILA – PLOVDIV  /  petak, 04.06.                 360 km

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema planini Rila. U trenutku najveće opasnosti za propast svega bugarskog, mogućeg gubitka nacionalnog identiteta i brisanja pismenosti uopće, vremena Bizanta i kasnije Osmanlija, Bugari su pronašli spas. Prenijeli su centar svoje pismenosti iz ugroženih dijelova zemlje u ''nebo'' - prenijeli su ga u Rilu. Stara Rilska planina na jugozapadu Bugarske, gdje se krije i Musala - najviši vrh Balkanskog poluotoka visine 2 925 m. (koji je od 1949.- 1962. g. nosio naziv Staljin) pružila je savršenu oazu i mirno mjesto gdje su redovnici mogli raditi sve ono što se u to vrijeme moglo učiniti radi očuvanja bugarske tradicije i kulture. Fascinantan je to krajolik u kojem izviru najveće bugarske rijeke: Marica, Iskar, Struma i Mesta. Posjetit ćemo i razgledati čuveni Rilski manastir – poznat po fasadnim slikarijama, ali i velikom povijesnom značaju.  Ovaj najveći i najljepši manastir u Bugarskoj osnovan u 10. stoljeću, a pod zaštitom je UNESCO-a od 1983. godine. Pogled koji se pruža na okolicu manastira prikazuje svu nepristupačnost i divljinu prostora; velebni planinski vrhovi i tišina koja umiruje će vas zadiviti. Nakon razgleda manastira (ulaz je besplatan, ali se naplaćuje ulaznica za muzej), odlazak prema Plovdivu. Ova šarmantna prijestolnica kulture će vas zaista oduševiti. Dolazimo u samo živahno srce grada. Šetnja jednim od najstarije naseljenim gradom Europe: od tragova antičkog Phiipopolisa, tračanske Pulpudeve, srednjovijekovnog Paldina i osmanskog Filibeta te današnjeg grada festivala u kojem bendovi kao Metallica, Apocalliptica i 2Cellos nastupaju u Antičkom kazalištu kao što su to činili umjetnici prije skoro 2000 g. Šećer na kraju je pitoreskna četvrt Stari Plovdiv, pod zaštitom UNESCO-a, u kojoj svaka kuća pokušava nadmašiti susjednu po kićenosti i boji, baš kao što su se i njihovi vlasnici, bogati trgovci iz cijele Europe, nadmetali u poslu. Uske kaldrmene uličice optoćene raskošnim šarenim kućama te starim crkvama će nas odvesti i do odličnih restorana. Slobodno vrijeme. Odlazak prema hotelu. Smještaj. Noćenje.

 

3.dan  PLOVDIV – KAZNALAK i DOLINA RUŽA – PLOVDIV  /  subota, 05.06.               210 km

Doručak. Danas odlazimo na cjelodnevni izlet u Kaznalak, poznatt po uzgoju ruža i Festivalu ruža koji se održava svake godine početkom lipnja. Vožnja prema pitoresknoj Dolini ruža i tračanskih vladara. Cilj nam je srce doline, grad Kazanlak, opkoljen planinama i nepreglednim poljima ruža. Posjećujemo ružičnjak i uživamo u tradicionalnoj berbi ruža. Idemo za mirisnim cvjetovima u rozovarnu gdje pred nama nastaje najskuplje eterično ulje na svijetu, koji Bugarsku i sam gradi čine prepoznatljivim u cijelom svijetu. Da bi se dobilo 1 kg ružina ulja, potrebno je 3000 do 3500 kg ružinih latica. Jedan kilogram ružina ulja može se usporediti s vrijednošću zlata. Što je sasvim razumljivo - tehnologija njegova dobivanja u velikoj je mjeri ručni i težak rad, razdoblje dobivanja iznimno kratko, a proces dobivanja osjetljiv i ovisan o nizu čimbenika. Kupujemo autentične proizvode na bazi rose damascene. Ručak uz jezero Koprinka (uz doplatu). Glavni specijalitet je svakako pastrva. Posjet jedinstvenom muzeju na svijetu - Muzeju ruža u Kazanluku (ulaznica u cijeni aranžmana). Ruže su se ispočetka uvozile i udomaćivale iz Indije preko PerzijeSirije i Turske, u ovdje su pronašle odlične uvjete za rast. Tako su ruže iz Kazanlaka dobivale zlatne medalje na Svjetskim izložbama u ParizuLondonuPhiladelphijiAntwerpenu i Milanu! U magični svijet tajanstvenih tračana uranjamo prilikom posjeta grobnice stare više od 2500 godina (uz doplatu). Kazanlaška grobnica je tračanska grobnica od opeke nadsvođena u obliku košnice. Nalazila se pored tračanske prijestolnice Seuthopolisa, a sastoji se od uskog prolaza i okrugle grobne komore koje su oslikane zidnim slikama iz helenističkog razdoblja. U središnjem dijelu prikazan je tračanski par na pogrebnoj gozbi koji se hvata za ruke u prisnoj gesti. Pored toga tu je sjajan prikaz konja i skupine koja se oprašta. To su najbolje sačuvane slike naroda Tračana. Od 1979. godine upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Povratak u Plovdiv. Slobodno poslijepodne i večer za vlastite programe. Isprobajte slasne bugarske specijalitete: slasnu banitsu sa sirom (slično našem bureku) koju zalijte sa bozom - bugarskim jogurtom; tarator - hladnu juhu sa svježim krastavcima, koprom i češnjakom; kebapče. Ne zaboravite i one tekuće specijalitete: izvrsna vina kao što je Mavrud, rakiju, pive. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4.dan  PLOVDIV – ZAGREB  /  nedjelja, 06.06.    940 km

Doručak i odjava iz hotela. Krećemo prema Hrvatskoj. Vožnja kroz Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku. Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima.


 

 

Program putovanja
Broj osoba:

Cijene putovanja

Datum polaska: 03.06.2021
Datum povratka: 06.06.2021
Grad polaska: Zagreb
Mjesto polaska: ČAKOVEC, Varaždin
4 dana
1.690,00 Kn

Cijena aranžmana po osobi: FM 1.690 / 1.790 kn

   

Cijena uključuje:

 • prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu,
 • jedno noćenje s doručkom u Sofiji u hotelu 3*/4* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi,
 • dva noćenja s doručkom u Plovdivu u hotelu 3*/4* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi,
 • izlet u Kaznalak i Dolinu ruža,
 • ulaznicu za Muzej ruža u Kaznalaku,
 • sve razglede prema programu,
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku,
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

 

Cijena ne uključuje:

 • ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja,
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.),
 • boravišnu pristojbu koja iznosi 1,50-2,00 eur po osobi po noćenju, točan iznos bit će objavljen u završnom pismu,
 • tipičnu bugarsku večeru/ručak u Sofiji - 25,00 eur po osobi,
 • ulaznicu za Povijesni muzej u manastiru Rila - 8,00 BGN (oko 4,00 eur) po osobi,
 • komplet ulaznica u manastiru Rila (toranj Hrelio, Etnografski muzej, bugarske renesansne odaje i manastirska farma) - 5,00 BGN (oko 3,00 eur) po osobi,
 • doplatu za ritual branja ruža - 5,00-10,00 eur, ovisno o lokaciji (detaljnije informacije u završnom pismu ili na licu mjesta kod voditelja putovanja),
 • ručak uz jezero Koprinka - 20,00 eur po osobi,
 • ulaznicu za Kazanlašku tračansku grobnicu - 6,00 BGN (oko 3,00 eur) po osobi,
 • doplatu za jednokrevetnu sobu - 490 kn (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi),
 • napojnicu za vozače i vodiča - po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča, čistoćom autobusa, lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2,00-5,00 eur po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga sami ukoliko istu želite ostaviti,
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

 

 

Popusti i doplate:

 • 20% popusta za jedno dijete do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi),
 • trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni,
 • doplata za polazak iz Čakovca i Varaždina 100 kn po osobi.

 

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):

 • za posebno sjedalo u autobusu:
 • 1 red – sj. 3,4               100 kn
 • 2 red – sj. 5,6,7,8        100 kn
 • za dodatno prazno sjedalo u autobusu 590 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.

Točno vrijeme polaska iz Varaždina i Čakovca bit će definirano 7 dana prije polaska.

 

 

VAŽNE INFORMACIJE

 • raspored sjedenja u autobusu sastavlja Organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata,
 • završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.), 
 • fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
 • Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja,
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa,
 • Organizator putovanja nije odgovoran za gužve na granicama, u gradovima i prilikom ulaska u objekte koji se posjećuju,
 • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu,
 • predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta,
 • nacionalna valuta plaćanja su bugarski levi (BGN) koje možete zamijeniti za EUR na licu mjesta.

 

Bugarska je država u jugoistočnoj Europi. Glavni grad joj je Sofija. Graniči s Grčkom na jugu, Turskom na jugoistoku, Srbijom na zapadu, Makedonijom na jugozapadu i Rumunjskom na sjeveru. Na istoku izlazi na Crno more. Od 2004. godine članica je NATO saveza, a od 2007. i Europske unije.

 

Sofija (Сoфия), glavni i najveći grad Bugarske, te gospodarsko i kulturno središte; 1 231 981 st. (2015). Smješten je gotovo u središtu Balkanskoga poluotoka, na visini od 500 do 699 m (ubraja se u najviše položene metropole u Europi). Leži na južnom rubu Sofijske kotline (u podnožju planine Vitoše, 2290 m), na važnom prometnom pravcu koji povezuje zemlje zapadne i srednje Europe s Bliskim istokom. 

 

Plovdiv (bugarski: Пловдив) je drugi po veličini bugarski grad, odmah iza Sofije, sa svojih 379,882.stanovnika. To je grad velikog povijesnog kontinuiteta, već od antičkog doba je najveći grad i središte gornje Trakije. Jedan je od najstarijih europskih gradova, Izvorno je podignut od Tračana, da bi se vremenom premetnuo u važno središte kojim su upravljali Grci i Rimljani u antici. Plovdiv se nalazi u južnom dijelu Plovdivske doline, na obalama rijeke Marice. Povijesno Plovdiv je bio grad na sedam brežuljaka (visine do 250 metara, danas ima samo šest brežuljaka, ali ga i danas Bugari zovu Grad na sedam brežuljaka. To je grad s mnogo antičkih objekata i iskopina poput; amfiteatra, rimskog odeona, rimskog stadiona, arheološkog kompleksa Eirene i drugih.

 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za državljane RH viza za Bugarsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

 

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Republici Bugarskoj nalazi se u Sofiji.

 

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj (Sofija) se nalazi na adresi ul. Oborište 15, II kat, 1504 Sofia. Kontakt podaci: tel. 00 359 2 943 3225, 86112 12, fax. 00359 2 946 1355, e-mail. croemb.sofia@mvep.hr. Izvanredna i opunomoćena veleposlanica: mr.sc. Jasna Ognjanovac.

Uredovno vrijeme Veleposlanstva:  ponedjeljak-petak 9:00-17:00
Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke): ponedjeljak - petak 10:00-12:00

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 00359884105033
Ulaz u konzularni odjel iz ul.Krakra br.7.

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane organizatora putovanja.

ŠA04

Galerija slika

© Sun-Travel.hr - All rights reserved.