suntravel@sun-travel.hr   |   +385 40 493 082   |   pon.- pet. 08 - 19 sati // subota 08 - 13 sati
  |   Opći uvjeti   |   Izjava o privatnosti   |   Plaćanje

MIAMI I KOSTARIKA 2025

12 dana
Cijena od:
3.570,00 EUR
Kostarika
DALEKA PUTOVANJA 2025

Program putovanja

Predviđeni hoteli:
Miami: The Gates Hotel South Beach – a DoubleTree by Hilton 4*  ili sl.
San Jose: Hotel Balmoral 4* ili sl.
La Fortuna/Arenal: Hotel Arenal Country Inn 3* ili sl.
Monteverde: El Establo Mountain Hotel 3* ili sl.
Quepos/Manuel Antonio: Hotel San Bada 4* ili sl.

1. dan: ZAGREB – AMSTERDAM - MIAMI, 05.01.2025.
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb u dva sata prije leta i prijava na let zrakoplovne kompanije KLM za Amsterdam. Polijetanje zrakoplova za Amsterdam u 06:30 sati. Dolazak u Amsterdam u 08:40 sati. Nastavak putovanja za Miami u 10:25 sati. Po slijetanju u Miami u 14:50 sati po lokalnom vremenu, transfer do hotela i smještaj.  Miami je jedan od najpoznatijih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, smješten u jugoistočnom dijelu savezne države Florida na obali Atlantskog oceana, a karakterizira ga tropska klima s toplim zimama i vrućim ljetima. Poznat je po svojoj bogatoj multikulturalnosti, a posebno latinoameričkoj populaciji koja je stvorila i nekoliko etničkih područja poput četvrti Little Havana gdje su kubanske izbjeglice i imigranti stvorili simbol kubanskog identiteta u Miamiju. Nakon kraćeg odmora u hotelu odlazimo u šetnju četvrti South Beach i Miami Beach poznatim po svojim prekrasnim plažama, živopisnim Art Deco zgradama, ulicom Ocean Drive i dinamičnom noćnom životu. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje.  

2. dan: MIAMI – EVERGLADES - MIAMI, 06.01.2025.
Danas odlazimo prema nezaobilaznoj četvrti Little Havana ili Mala Havana, te ulici Calle Ocho, naziv za 8. ulicu u Miamiju, a poznata je po svojoj živoj atmosferi, kubanskoj kulturi, restoranima, trgovinama i festivalima. Poznati Domino park okuplja lokalne stanovnike kako bi igrali dominose, družili se uz cigaru i ritmove salse. Zatim ćemo posjetiti malo moderniju četvrt Downtown Miami, smještenu na obali zaljeva Biscayne, koja je danas poslovni i kulturni centar Miamija. Ova dinamična četvrt nudi mnoštvo atrakcija, od visokih nebodera do kulturnih institucija, parkova i šetališta uz obalu. Prolazimo i kroz jedno od najprestižnijih područja – Coral Gables, prepoznatljivom po svojoj mediteranskoj arhitekturi, bujnim zelenim površinama i ekskluzivnim trgovinama i restoranima.  Nakon što smo bolje upoznali Miami uputit ćemo se prema nacionalnom parku Everglades, jednom od najznačajnijih močvarnih područja na svijetu, a divljina se prostire na površini od oko 6.000 kvadratnih kilometara u užem području. Ovaj raj za ljubitelje prirode je ujedno i dom mnogim endemskim i ugroženim vrstama, a najpoznatiji stanovnici su aligatori i lamantini, poznatiji kao morske krave. Mogućnost vožnje zračnim čamcem i predstava s aligatorima (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana).  Nakon posjeta nacionalnom parku povratak u hotel. Slobodna večer. Predlažemo vožnju brodom u trajanju od 90 minuta (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana). Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: MIAMI – fakultativni izlet KEY WEST - MIAMI, 07.01.2025.
Predlažemo cjelodnevni izlet (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana) u Key West, najjužniju kontinentalnu točku SAD-a gdje se nalazi i Southermost Point ili Mile Marker 0, što označava početnu kilometražu autoceste prema sjeveru. Vozit ćemo se prekrasnom autocestom Overseas Highway koja prolazi kroz niz otoka u Florida Keysu, a predstavlja najljepšu vožnju u SAD-u. Cesta je izgrađena na temeljima bivše željezničke pruge koja je povezivala Florida Keys s kontinentalnim SAD-om, a dugačka je oko 189 kilometara. Najpoznatiji most na ruti je Seven Mile Bridge, koji se proteže sedam milja preko otvorenih voda, a nudi spektakularne poglede na tirkizne vode oceana s jedne strane i slikovite otoke s druge strane. Na kraju spektakularne vožnje očekuje nas jedan pravi mali tropski raj s opuštenim načinom života, živopisnom glavnom ulicom Duval street i trgom Mallory Square. Po dolasku u Key West slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Predlažemo posjet domu  slavnog pisca Ernesta Hemingwaya, gdje je živio i stvarao tijekom 1930-ih; Key West Aquariumu ili Harry S. Truman Little White Houseu, nekadašnjoj rezidenciji predsjednika Harryja S. Trumana tijekom njegovih posjeta Key Westu. Povratak u Miami. Za one koji ne idu na izlet predlažemo cjelodnevni boravak na jednoj od mnogobrojnih plaža ili posjet Miami Seaquariumu. Noćenje.

4. dan: MIAMI – SAN JOSE (KOSTARIKA), 08.01.2025.
Odjava iz hotela i transfer do zračne luke. Prijava na let za San Jose, Kostarika. Po dolasku transfer do hotela i smještaj. San Jose, glavni grad Kostarike, smješten je u unutrašnjosti zemlje u središnjem dijelu visoravni. To je kulturno, političko i ekonomsko središte zemlje te jedan od najvažnijih gradova u Srednjoj Americi. Grad je osnovan 1738. godine, a Downtown je najprometniji i najvažniji dio grada gdje se nalazi većina muzeja, Nacionalno kazalište i nekoliko trgova i parkova te zgrade vlade Kostarike. U srcu San Josea nalazi se Nacionalno kazalište (Teatro Nacional) koje se smatra najljepšom povijesnom zgradom u San Joseu i poznato je po svom raskošnom unutrašnjem uređenju s bogatim namještajem i prekrasnim freskama. Jedna od glavnih fresaka na stropu kazališta, uvrštena u "10 velikih stropova diljem svijeta", poznata slika nazvana "Alegorija kave i banana" (Alegoría al Café y al Banano) talijanskog umjetnika J. Vila.  Nacionalno kazalište izgrađeno je između 1891. i 1897. godine, a građani Kostarike pomogli su financirati kazalište. Slobodno vrijeme. Predlažemo posjet Muzeju zlata. Muzejska arheološka zbirka Središnje banke jedna je od najvažnijih u Kostariki. Njegova akvizicija započela je 1950. godine i trajala je do 1980. godine, a uključuje do danas 3.567 zlatnih, keramičkih i kamenih predmeta. Zbirka pretkolumbovskog zlata sastoji se od 1.586 predmeta. Arheološki dokazi u Kostariki upućuju na pojavu prvih metalnih predmeta negdje između 300. i 500. godine, a dosegli su svoj vrhunac od 700. godine do dolaska Španjolaca. Većina metalnih predmeta pronađenih u Kostariki potječe iz južnog Pacifika, zbog prirodnih zaliha zlata i bakra u regiji, ali su također pronađeni i na središnjem karipskom otoku. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan: SAN JOSE – FARMA KAVE – SARCHI – LA FORTUNA, 09.01.2025.
Doručak i odjava iz hotela. Na putu prema poznatom vulkanu Arenal, stajemo na farmi kave (uključeno u cijenu aranžmana) gdje ćemo otkriti razvojni proces kave, od sadnje i uzgoja biljke do trenutka kada se skuplja plod, pa sve do proizvodnje i šalice ukusnog napitka. Saznat ćemo o tradicionalnim načinima uzgoja zrna, vidjet ćemo i najstariji mlin za mokro mljevenje koji je od 2014. godine pod zaštitom UNESCO-a, te svaku od faza procesa proizvodnje (odvajanje, guljenje, fermentacijsku i sušenje zrna). Na kraju uživajte u ukusnoj šalici kave. Nastavljamo prema najpoznatijem obrtničkom centru Sarchí (uključeno u cijenu aranžmana) gdje ćemo vidjeti Volova kola, bogato oslikana volovska kola koja su tradicionalno prevozila kavu s visoravni do luke na pacifičkoj obali. Izvorno, svaki je dio Kostarike imao svoj vlastiti dizajn, omogućujući identifikaciju podrijetla vozača prema oslikanim uzorcima na kotačima. Iako su u većini regija Kostarike kamioni i vlakovi zamijenili volovska kola kao glavno prijevozno sredstvo, volovska kola ostaju snažni simboli ruralne prošlosti Kostarike, i još uvijek se ističu u paradama, te u religijskim i svjetovnim proslavama, što je razlog zašto je proglašena remek-djelom nematerijalne baštine UNESCO-a. Nastavljamo prema hotelu u okolici mjesta La Fortuna smještenog ispod samog vulkana Arenal. Smještaj i noćenje.

6. dan: LA FORTUNA – NACIONALNI PARK ARENAL – TERMALNI IZVORI (fakultativno) – LA FORTUNA, 10.01.2025.
Nakon doručka odlazimo u Nacionalni park Arenal Volcano (uključeno u cijenu aranžmana)  koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Kostarike, između padina planinskog lanca Cordillera de Tilaran i ravni San Carlos. Nacionalni park Arenal Volcano jedno je od najposjećenijih odredišta na sjeveru zemlje. Neke staze - Heliconias, Coladas, Tucanos i Los Miradores - omogućuju promatranje većeg dijela flore i faune parka, kao i ostataka lave. Park pokriva područje od 12.124 hektara, a zvijezda parka je vulkan Arenal, najaktivniji vulkan u Kostariki s blagim eruptivnim događajima popraćenim malim lava tokovima koji privlače ljude iz cijelog svijeta. Vraćamo se prema La Fortuni, slobodno vrijeme za ručak. Navečer predlažemo posjet termalnim izvorima, večeru i kupanje u toplim izvorima koji vodu dovode direktno s vulkana (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana). Termalni izvori magmatskog su podrijetla, nastali iz hipertermalnih voda ispunjenih magnezijem, koje zahvaljujući savršeno i prirodno uravnoteženim količinama kalcijevih bikarbonata i magnezija, imaju analgetska, protuupalna i opuštajuća svojstva. Temperatura opušta mišiće i otvara pore, što omogućuje tijelu da apsorbira male količine minerala donesenih u vodu vulkanskim stijenama. Jednom kada se apsorbiraju, ovi minerali se talože u potkožna tkiva i aktiviraju hipotalamičko-adrenalnu os, koja upravlja stresom tijela i metabolizmom energije, stvarajući osjećaj opuštenosti. Kompleks je izgrađen kako bi savršeno odgovarao prirodnim tokovima toplih izvora, koji vodu direktno dovode s vulkana Arenal, čime se osigurava da je svakih 45 minuta voda u bazenima nova i čista, bez ikakve fizičko-kemijske obrade koja bi mogla narušiti čistoću vode. Posjetitelji će imati zadovoljstvo osjećaja prirodne energije i zagrijavanja termalnih bazena koji se kreću od 32° C do 41° C. Povratak u hotel. Noćenje.

7. dan: LA FORTUNA – MONTEVERDE CLOUD FOREST - MONTEVERDE, 11.01.2025.
Doručak i odjava iz hotela. Danas odlazimo u biološki rezervat Monteverde Cloud Forest (uključeno u cijenu aranžmana)  jedno je od najpoznatijih zaštićenih područja u Srednjoj Americi. To je tropska kišna šuma, ali zbog svoje nadmorske visine (1400 metara ili 4.600 stopa), naziva se Cloud Forest. Takozvana oblačna šuma je planinska šuma koja se karakterizira gotovo 100-postotnom vlagom tijekom cijele godine s čak 4 metra padalina godišnje. Ovo je dom rijetkih vrsta ptica, uključujući trećinu autohtonih vrsta Kostarike; oko 100 vrsta kolibrija i 500 vrsta leptira; ali i velikih zvijeri poput tapira i jaguara. Ovdje se nalazi i najveće svjetsko stanište ptice Quetzal, šarene ptice s izraženim zelenim i crvenim perjem te dugim repom. Naš posjet uključuje šetnju spektakularnim šumskim stazama i visećim mostovima, ali i mogućnost vožnje zip-lineom iznad krošnji drveća (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana). Vožnja zip lineom je nazaboravno i jedinstveno iskustvo koje zaista preporučamo svim putnicima od 9-99 godina. Istražite život u visinama iz nove perspektive i uživajte u iznenađenjima nevjerojatnog šumskog života koji se krije visoko u krošnjama. Vožnja do hotela na području Monteverdea. Smještaj i noćenje.

8. dan: MONTEVERDE – QUEPOS, 12.01.2025.
Doručak i odjava iz hotela. Danas nas očekuje vožnja kroz uske i zavojite planinske puteve, te doline rijeke sve do pacifičke obale regije Quepos koja je poznata po ribolovu, a ribarska industrija je važan dio lokalne ekonomije. Osim toga, regija nudi prekrasne plaže, morske aktivnosti poput ronjenja i surfanja te bogatstvo divljeg života. Smještaj u hotel u okolici Nacionalnog parka Manuel Antonio. Slobodno vrijeme. Noćenje.

9. dan: QUEPOS – NACIONALNI PARK MANUEL ANTONIO - QUEPOS, 13.01.2025.
Nakon doručka odlazimo u Nacionalni park Manuel Antonio (uključeno u cijenu aranžmana) još jednog zaštićenog područja u Kostariki s mnogim zanimljivim stanovnicima poput majmuna kapucinera, ljenjivaca, tukana, iguana, rakuna i majmuna vjeverica, endemske vrste koja živi samo na ovom mjestu u cijelom svijetu. Park obuhvaća područje od 1.700 hektara i 12 otoka s mnogim šumskim stazama, prekrasnim plažama i slikovitim vidikovcima. To je idealno mjesto za šetnju u prirodi i promatranje divljih životinja u njihovom prirodnom okruženju. Slobodno vrijeme za plažu i šetnju. Povratak u hotel. Noćenje.

10. dan: QUEPOS – SAN JOSE, 14.01.2025.
Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema glavnom gradu. Po dolasku u San Jose smještaj u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje.

11. dan: SAN JOSE - AMSTERDAM, 15.01.2025.
Doručak i odjava iz hotela. Slobodno do transfera za zračnu luku. Prijava na let za Amsterdam u 19:10 sati.

12. dan: AMSTERDAM - ZAGREB, 16.01.2025.
Po dolasku u Amsterdam u 14:10 sati, nastavak putovanja za Zagreb u 21:00 sat. Dolazak u Zagreb u 22:55 sati.

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 25 / Maksimalan broj putnika: 30

Informacije o letu:
Prijevoznik: KLM
KL1964 05JAN Zagreb - Amsterdam 06:30 - 08:40
KL627 05JAN Amsterdam – Miami 10:25 – 14:50
KL719 15JAN San Jose – Amsterdam 19:10 - 14:10* sljedeći dan
KL1969 16JAN Amsterdam – Zagreb 21:00 - 22:55

Program putovanja
Broj osoba:

Cijene putovanja

Datum polaska: 05.01.2025
Datum povratka: 16.01.2025
Grad polaska: Zagreb
Mjesto polaska:
12 dana
3.570,00 EUR)

Cijena uključuje

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Miami / San Jose – Zagreb
 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Miami - San Jose
 • zrakoplovne pristojbe
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg)
 • 3 noćenja u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Miamiju
 • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u San Joseu
 • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3* u okolici La Fortuna/Arenal
 • 1 noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3* u okolici Monteverdea
 • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u okolici Quepos/Manuel Antonio
 • smještaj Kostarika: Mogu biti king kreveti (krevet dimenzija 193 cm širine i 200 cm dužine) ili dva bračna kreveta široka 135 cm i dugačka 190 cm
 • transferi i prijevoz posebnim klimatiziranim privatnim autobusom prema programu
 • razgledavanje i izlete prema programu
 • razgled Miamija
 • izlet Everglades
 • razgled San Josea
 • posjet farmi kave
 • ulaznica za Nacionalni park Arenal i Manuel Antonio
 • ulaznica za rezervat Monteverde
 • lokalni vodič na engleskom jeziku u Kostarici
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

Cijena ne uključuje

 • trošak ESTA registracije 21 USD, potrebno se samostalno registrirati na službenoj stranici U.S. Custom and Border Protection za ulazak u zemlju (ESTA - Electronic System for Travel Authorization)
 • paket troška ESTA registracije i asistencija agencije 75 EUR (agencija obavlja postupak registracije za vas na temelju podataka koje pribavi od vas)
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • doplata za jednokrevetnu sobu 1.145 EUR, obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi
 • vožnja zračnim brodom i predstava s aligatorima u Evergladesu (uključuje vožnju zračnim brodom i predstavu s aligatorima, pratnju voditelja putovanja), 45 EUR po osobi - plaćanje u agenciji prilikom rezervacije putovanja, minimalno 30 prijavljenih putnika
 • vožnja brodom Miami Bay (uključuje vožnju brodom u trajanju od 90 minuta, pratnju voditelja putovanja), 45 EUR po osobi - plaćanje u agenciji prilikom rezervacije putovanja, minimalno 15 prijavljenih putnika
 • fakultativni izlet u Key West (uključuje transfer autobusom, pratnju voditelja putovanja, parkirne takse), 160 EUR po osobi - plaćanje u agenciji prilikom rezervacije putovanja, minimalno 25 prijavljenih putnika
 • kupanje i večera u termama, 110 EUR po osobi (uključuje transfer autobusom, kupanje na termalnim izvorima, večeru, pratnju voditelja putovanja) - plaćanje u agenciji prilikom rezervacije putovanja, minimalno 25 prijavljenih putnika
 • vožnju ziplineom u rezervatu Monteverde 95 EUR - plaćanje u agenciji prilikom rezervacije putovanja
 • nošenje prtljage 14 USD po osobi u Miamiju, plaćanje na licu mjesta, osim ako nije drugačije navedeno
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače 50 USD po osobi, plaćanje na licu mjesta
 • napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča lijepo ih je dodatno nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 5 EUR po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši i niži, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Popusti i doplate

Popusti

· 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe, dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava sa dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ukoliko su one posebno naznačene.
· 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe, dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ukoliko su one posebno naznačene.
· Dvokrevetne sobe s pomoćnim ležajem za odrasle osobe po redovnoj cijeni na upit.


Važne napomene

- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja KLM objavljenom u 2024. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjeni i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg).
- Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
- Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Miami, službeno City of Miami, obalna je metropola u američkoj državi Floridi i sjedište okruga Miami-Dade u južnoj Floridi. To je jezgra mnogo većeg gradskog područja Miamija, koje je sa populacijom od 6,14 milijuna drugo najveće gradsko područje na jugoistoku nakon Atlante i deveto po veličini u Sjedinjenim Državama. Sa populacijom od 442.241 unutar granica grada prema popisu stanovništva 2020. Miami je drugi najnaseljeniji grad u Floridi nakon Jacksonvillea. Miami ima treći najveći horizont u SAD-u s više od 300 nebodera, od kojih 58 prelazi visinu od 150 m.

Kostarika (španj. costa rica = bogata obala), država u Srednjoj Americi. Graniči s Nikaragvom na sjeveru i Panamom na jugoistoku. Na zapadu izlazi na Tihi ocean, a na istoku na Karipsko more.
Klima je tropska, s jakim utjecajem pasata; znatne su razlike klime prema apsolutnoj visini. Prosječna godišnja temperatura u najvišem visinskom pojasu (tierra fría) iznosi 10 do 17 °C, a u najnižem (tierra caliente) 23 do 28 °C. Karipska strana, s kišom tijekom cijele godine, prima više oborina nego pacifička, na kojoj kišno razdoblje traje od travnja do prosinca. Riječna je mreža gusta, ali su rijeke kratke. Rijeke karipskoga slijeva imaju više vode; neke su u donjem toku plovne. U kraterima ugaslih vulkana nalaze se jezera. U najnižim dijelovima prevladavaju tropske prašume, a u najvišima bjelogorične i crnogorične šume. U primorju Tihog oceana razvijene su savane, a uz Karipsko more mangrove. Pod zaštitom je države 24,8% teritorija (nacionalni parkovi 10,3%, šumski rezervati 5,6%).

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:   
Za ulazak i boravak do 90 dana državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza, a za ulazak u Republiku Kostariku potrebna je putovnica koja vrijedi još najmanje šest mjeseci od dana ulaska. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice.
Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani. Molimo da se prije uplate aranžmana konzultirate sa svojim liječnikom o rizicima putovanja. Pobrinite se da imate odgovarajuće zdravstveno osiguranje i dostupna sredstva za pokriće troškova liječenja u inozemstvu i repatrijaciju. 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:   
Za ulazak i boravak do 90 dana državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza, a za ulazak u Republiku Kostariku potrebna je putovnica koja vrijedi još najmanje šest mjeseci od dana ulaska. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice.
Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani. 

Hrvatski državljani mogu putovati u Sjedinjene Američke Države bez viza, uz dobivanje odobrenja od elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (ESTA) online. Putnici bi se trebali prijaviti za ESTA najmanje 72 sata prije planiranog putovanja. Putnici bez vize moraju imati putovnice s ugrađenim računalnim čipovima i moraju dobiti ESTA, koji vrijedi do dvije godine za više putovanja u Sjedinjene Države. Putnici bi trebali koristiti samo službenu web stranicu ESTA na adresi esta.cbp.dhs.gov.
Putnici sa valjanom američkom vizom nisu obavezni raditi ESTA registraciju. 
Ukoliko je putnik bio u Iranu, Iraku, Libiji, Sjevernoj Koreji, Somaliji, Sudanu, Siriji i Jemenu 1. ožujka 2011. godine ili kasnije, Veleposlanstvo SAD u Zagrebu savjetuje da se ne ispunjava ESTA zahtjev nego da se podnese zahtjev za američku vizu.     
Također,  ukoliko se utvrdi da je putnik posjetio Kubu ili državu koja je označena kao država sponzor terorizma, ne ispunjava uvjete za sudjelovanje u programu ESTA te mora podnijeti zahtjev za vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Kostarika je područje u kojem postoji opasnost od zaraze zika virusom.
Cjepivo za žutu groznicu potrebno je za putnike koji dolaze iz zemalja s rizikom od prijenosa žute groznice.
Kontaktirajte svog liječnika otprilike 8 tjedana prije puta i provjerite trebate li obaviti cijepljenje ili neke druge preventivne mjere. Provjerite svoje putno zdravstveno osiguranje kao i raspoloživost neophodnih sredstava za eventualni trošak medicinskih usluga u inozemstvu.
Od 2013. godine je došlo do povećanja slučajeva denga virusa i nekih drugih bolesti koje se prenose ubodom komaraca (osobito u kišnoj sezoni od svibnja do studenoga), stoga je potrebno poduzeti mjere opreza kako bi se zaštitili od ugriza komaraca.
Medicinska njega u Kostariki je na visokoj razini. Samo za hitne slučajeve je liječenje dostupno bez naknade za posjetitelje. Pobrinite se da imate odgovarajuće zdravstveno osiguranje i dostupna sredstva za pokriće troškova liječenja u inozemstvu i repatrijaciju.

 Nadležno diplomatsko predstavništvo:
Stalna misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, New York
(pokriva Antigvu i Barbudu, Bahame, Barbados, Belize, Dominika, Dominikanska Republika, El Salvador, Grenada, Gvajana, Gvatemala, Haiti, Honduras, Jamajka, Kostarika, Nikaragva, Surinam, Sveti Kristofor i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini)
Grad: New York
Ivan Šimonović, stalni predstavnik, veleposlanik
Telefon: 00 1 212 986 1585
Fax: 00 1 212 986 2011
Adresa:
820 Second Avenue, 19th Fl.
New York, N.Y. 10017, U. S. A.
Email: cromiss.un@mvep.hr
Web stranica: https://mvep.gov.hr/un

 

 

Ša04

Galerija slika

© Sun-Travel.hr - All rights reserved.