suntravel@sun-travel.hr   |   +385 40 493 082   |   pon.- pet. 08 - 19 sati // subota 08 - 13 sati
  |   Opći uvjeti   |   Izjava o privatnosti   |   Plaćanje

PORTUGALSKA TURA 6 DANA- NOVA 2024/2025

🕘
6 dana
Cijena od:
945,00 EUR
Portugal
NOVA GODINA 2025
📝
Program putovanja
🖼️
Galerija slika

 Program putovanja 

Program putovanja

Predviđeni hoteli:
Lisabon: VIP Arts 4* ili sl.
Porto: Tryp Porto Centro 3* ili sl.

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.
Uključen izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais!

1. dan, nedjelja 28.12.2024.: ZAGREB – PORTO
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb kod kioska Tiska na katu najkasnije dva sata prije leta. Prijava na let Austrian Airlinesa na redovnoj liniji za Beč prema satnici leta iskazanoj na dnu programa. Nastavak putovanja prema Portu. Po dolasku u Porto u 11:55 sati, podižemo prtljagu i odlazimo autobusom prema Portu. Drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig. Slijedi nam panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa, uz duge pješčane plaže do crkve sv. Franje iz 13.st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu. Izlazak iz autobusa i pješački razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st.: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze, kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20 000 pločica... U ranim večernjim satima smještaj u hotel. Nakon kratkog predaha odlazak do četvrti Ribeira s voditeljem putovanja. Riječ je o autentičnoj četvrti gdje se na dojmljiv način sudara staro i zapušteno s uređenim i imućnijim. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom. Noćenje.

2. dan, ponedjeljak 29.12.2024.: PORTO – BATALHA – COIMBRA – LISABON
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak autobusom prema Lisabonu, a put nas vodi preko Batalhe, malog mjesta nazvanog tako po bitci kod Aljubarrote iz 1385. g., presudnoj za opstanak portugalske samostalnosti. U njoj su Portugalci predvođeni začetnikom druge portugalske dinastije, Ivanom od Avisa, pobijedili brojčano nadmoćniju španjolsku armadu Ivana Kastiljskog. Posjet poznatom dominikanskom samostanu (ulaznica uz doplatu na licu mjesta), autentičnom primjerku tzv. manuelinske arhitekture - svjetski poznat samostan Santa Maria da Vitoria spada u UNESCO-vu svjetsku baštinu i smatra se nekom vrstom portugalskog svetišta budući da simbolizira odvajanje Portugala od Španjolske. Nakon obilaska nastavljamo prema Coimbri, gradu u pokrajini Baixo Mondego. Iako je Coimbra neko vrijeme bila i glavni grad zemlje, ponajprije je poznata po svom sveučilištu koje je jedno od najstarijih u Europi, osnovano 1290. godine. Zbog toga je poznata i kao „Grad studenata“. Coimbra je u Portugalu poznata i po fadu – uz Lisabon najbolji i najpoznatiji fado pjeva se u Coimbri. Po dolasku šetnja gradskim središtem. U slobodno vrijeme predlažemo posjet poznatom sveučilištu i njegovoj glasovitoj knjižnici. Nastavljamo prema Lisabonu, dolazak u ranim večernjim satima i smještaj u hotel. Moguć odlazak javim gradskim prijevozom do središta grada. Noćenje.

3. dan, utorak 30.12.2024.: LISABON: izlet SINTRA – CABO DA ROCA – CASCAIS
Doručak. Danas odlazimo u okolicu Lisabona, do Sintre i najzapadnije točke kontinentalne Europe. Sintra je gradić sagrađen na padinama istoimenog planinskog lanca, čuven po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti, u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu. Po dolasku u Sintru uspet ćemo se do fascinantne palače Pena (ulaznica uz doplatu na licu mjesta). Prostirući se na brežuljcima Sintre, palača je plod ideje ekscentričnog kralja Ferdinanda II. i odražava portugalski romantizam tog vremena. Svojom mješavinom stilova, živim bojama i bajkovitim izgledom na vrhu brda palača privlači poglede promatrača i zbog svoje atraktivnosti stavljena je na popis „sedam čuda Portugala“, kao i na popis UNESCO-a. Okružuje je bogati park u kojem je više od 500 različitih vrsta stabala sa svih strana svijeta, od američke sekvoje do kineskog stabla ginka. Slobodno vrijeme za posjet palači. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa. Cascais je nekoć bio ribarsko mjesto, ali u 19. st. postalo je i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Na povratku stajemo u četvrti Belem gdje ćemo vidjeti najpoznatije lisabonske znamenitosti uvrštene na listu svjetske kulturne baštine organizacije UNESCO: Belemska kula (Torre de Belém), Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) i Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) – svi zajedno svjedoci su i spomenici najslavnijeg dijela portugalske povijesti, razdoblja velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. U večernjim satima predlažemo odlazak na večeru uz fado (doplata na licu mjesta). Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan, srijeda 31.12.2024.: LISABON
Doručak. Danas ćemo  s voditeljem putovanja detaljnije upoznati Lisabon i uputiti se prema Alfami, četvrti koja je jezgra grada. Nastavljamo uz  lisabonsku katedralu iz 12. stoljeća te kraj crkve i rodnog mjesta sv. Ante sve do romantičnog vidikovca sv. Lucije, odakle se pruža prekrasan pogled na stari dio grada i na gotovo deset kilometara širok estuarij rijeke Tejo. Potom se pješice spuštamo pored zamka sv. Jurja ( Castelo de Sao Jorge), po strmim uličicama Alfame, ostavštine četiri stoljeća maurske vladavine ovim prostorima. Svoju šetnju završavamo na Rua Augusti, popularnoj trgovačkoj ulici u podnožju Alfame i Bairra Alta s druge strane. Slobodan ostatak dana za šetnju, posjete muzejima, kupovinu, istraživanje... Povratak u hotel i pripreme za doček Nove 2025., navečer individualni odlazak na doček Nove godine na otvorenom (napomena: organizacija i moguće održavanje dočeka Nove godine na otvorenom u isključivoj je nadležnosti gradskog turističkog ureda). Moguć zajednički odlazak na novogodišnju večeru u restoran u blizini hotela (doplata na licu mjesta). Povratak u hotel u individualnom aranžmanu. Noćenje.

5. dan, četvrtak 01.01.2025.: LISABON – NAZARE – OBIDOS - PORTO
SRETNA NOVA GODINA!

Doručak i odjava iz hotela. Danas odlazimo prema Atlantiku i gradiću Nazaré, poznatom ribarskom mjestu, ali danas i jednom od najpoznatijih turističkih odmarališta u Portugalu, poznatom po dugoj pješčanoj plaži, odličnoj ribi i plodovima mora, zanimljivim folklornim nošnjama i upečatljivom vidikovcu iznad mjesta. U nastavku dana odlazimo do prekrasnog Obidosa, nekoć vjenčanog poklona portugalskih kraljeva njihovim kraljicama. Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju ginjinhe, poznatog lokalnog likera od višnje. Nastavak vožnje prema Portu, prijava u hotel i smještaj. Noćenje.

6. dan, petak 02.01.2025.: PORTO – ZAGREB
Doručak. Slobodno jutro u Portu za osobne programe do polaska transfera. Organizirani transfer u zračnu luku. Prijava na let Lufthanse za Zagreb s polaskom u 13:45 (raspored letenja ispod programa). Dolazak u Munchen planirano u 17:40 (lokalno vrijeme)  i nastavak putovanja prema Zagrebu predviđeno u 21:15 sati, Croatia Airlines. Slijetanje u Zagreb u 22:20 sati.

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 25 / Maksimalan broj putnika: 30

Informacije o letu:
 Prijevoznik: Austrian Airlines/Lufthansa/Croatia Airlines

28.12.    ZAGREB 07:55 BEČ      08:50
28.12.    BEČ        09:30 PORTO 11:55*
02.01.    PORTO 13:45* MUNCHEN 17:40
02.01.    MUNCHEN 21:15 ZAGREB 22:20
*lokalna vremena

Broj osoba:

Cijene putovanja

Datum polaska: 28.12.2024
Datum povratka: 02.01.2025
Grad polaska: Zagreb
Mjesto polaska: FIRST MINUTE ZL ZAGREB
6 dana
945,00 EUR

Cijena uključuje

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Beč – Porto – Munchen – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 3* u Portu u dvokrevetnim sobama
 • tri noćenja s doručkom u hotelu 4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama
 • izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais 3. dan programa
 • vanjske razglede prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

Cijena ne uključuje

 • ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu 310 EUR (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
 • tipičnu portugalsku večeru s pićem i fado programom: cca. 70 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)
 • boravišna pristojba: 2 EUR po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta)
 • novogodišnju večeru (prijava putem upitnika koji se šalje neposredno prije putovanja, s cijenom i odabirom menija), doplata na licu mjesta
 • napojnicu za vozače i vodiča – na inozemnim destinacijama vozači i lokalni vodiči očekuju napojnicu i preproučujemo iznos od 5 EUR po danu, a ako ste bili zadovoljni uslugom našeg voditelja putovanja, lijepo je i da njemu iskažete svoje zadovoljstvo njegovim trudom i radom
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Popusti i doplate

Popusti

· 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· dvokrevetna soba s pomoćnim ležajem za odrasle osobe po redovnoj cijeni (na upit)

Doplate

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta, prema cijenama u ožujku 2024. g., podložno promjeni):

 • Samostan sv. Jeronima: 10 EUR po osobi
 • Utvrda sv. Jurja: 10 EUR po osobi
 • Vožnja podzemnom željeznicom u Lisabonu: cca 1,50 EUR po osobi vožnja u jednom smjeru, dnevna karta 6,40 EUR (vrijedi 24 sata)
 • Crkva sv. Franje 8 EUR
 • Casa da Musica 10 EUR
 • Palača Pena 17 EUR po osobi
 • Vinarija u Portu s degustacijom 15 EUR po osobi

NAPOMENA: mogućnost niže cijene za mlade i djecu, provjeriti na licu mjesta s voditeljem putovanja.


Važne napomene

- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja zrakoplovne kompanije Prijevoznik: Austrian Airlines/Lufthansa/Croatia Airlines objavljenom u 2024. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu odnosno u Portu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Portugal je država na zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lijepa luka". Portugal je postao kraljevina 1139.g., a prvi kralj je bio Afonso I. Portugalski. Portugal je tijekom 15. i 16. stoljeća proširio svoj utjecaj. Slavne osobe tih stoljeća su: Fernando Magellan koji je oplovio svijet, Bartolomeo Diaz koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasco da Gama i ostali. Krajem 16. stoljeća, Portugal je prvi put u povijesti izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španjolske čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. Godine 1975. Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama, a godinu dana kasnije imao je prve slobodne izbore u kojima su pobjedili socijalisti predvođeni Mariom Soaresom koji postaje premijer. Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. godine član je Europske unije.

Lisabon je glavni i s 556 797 stanovnika na svojem administrativnom području površine 84,8 km², najveći grad Portugala. Lisabon je najzapadniji veliki i glavni grad u Europi. Smješten je na zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo. Kao istaknuto središte financija, trgovine, medija, industrije zabave, umjetnosti, međunarodnog prometa, obrazovanja i turizma, Lisabon se smatra "Alfa gradom". Jedan je od najvećih ekonomskih centara na kontinentu, s rastućim financijskim središtem i drugom najvećom kontejnerskom lukom na europskoj atlantskoj obali, međunarodnom zračnom lukom s prometom 13 milijuna putnika godišnje, mrežom autocesta, čvorištem željeznica velikih brzina (Alfa Pendular) koja povezuje veće gradove u Portugalu te će od 2013. biti povezana sa španjolskom željeznicom velikih brzina. Osim toga, grad je i političko središte zemlje, sjedište vlade i šefa države, također i središte okruga Lisabona i lisabonske regije.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

 

ša04

 

Galerija slika

© Sun-Travel.hr - All rights reserved.